Aktiv: Grengrupperna

Välkommen till Grengrupperna!

Syfte

Grengrupperna är samlingsnamnet för de grupper med aktiva i åldrarna P/F 17-19 år som har valt en eller flera grengrupper att satsa på. Grengrupperna samarbetar genom gemensamma pass och med bemanning.

Deltagarna i denna grupp är motiverade och vill utvecklas i sin/a gren/ar. Grengrupperna vill också förbereda de aktiva för en eventuell kommande seniorelitsatsning. Detta är alltså elitförberedande träning, till skillnad från t.ex. gymnastik där man väljer att kopiera seniorelitsatsning på ungdomar med träning 4 h per dag, 6 dagar i veckan.

Sammanfattningsvis syftar Grengrupperna till att lära de aktiva ta ansvar för sin egen friidrottssatsning med allt vad det innebär. Detta ansvar handlar om allt från att göra sitt bästa på träning och tävling till allt vad det innebär.

Periodiserad och grenspecifik träning

Vi periodiserar träningsplaneringen i 4 perioder per säsong där slutmålen är SM-tävlingarna, för att kunna behålla bred träning i de inledande perioderna, medan innehållet i maxperioden och toppningsperioden smalnar av mot de grenar den aktive valt att satsa på och träningen blir mer kvalitativ. Detta ger enligt gängse träningslära låg skaderisk och bra tävlingsprestationer.

Eftersom friidrottens grenar kräver mycket grenspecifik (GS) träning ju närmare säsong, så krävs det många olika tränare med olika kompetenser samtidigt, framförallt i period 3 och 4. Därför är vi väldigt glada att ha ett tränarteam som täcker upp alla grengrupper.

Träningsmängd utifrån stadie

Grengruppernas ordinarie deltagare är 17-19 år och ingår i stadie 5. Dessutom gästas Grengrupperna av +2-aktiva från Ungdomsgruppen som är 15-16 år och ingår i stadie 4. Vår periodiserade träningsplanering bygger på att de aktiva tränar med regelbunden frekvens. Därför har följande förväntningar på träningsmängd:

  • 5 ggr/v för aktiva i Grengrupperna. Den aktive förväntas träna minst 80% av träningsmängden.
  • 4 ggr/v för +2-aktiva i Ungdomsgruppen som tränar vissa pass med Grengrupperna. Den aktive förväntas träna minst 80% av träningsmängden.

Tävling

I Grengrupperna tävlar de aktiva regelbundet och tar fram en tävlingsplan och målsättning i samråd med sin mentor. Slutmålet för respektive säsong är SM-tävlingarna i feb/mars respektive augusti.

Grengrupperna består av följande tränarteam:

Grengrupp Sprint/häck (60-400m med eller utan häckar)

Lisa Wållgren - Grengruppsansvarig. Ansvarig för planering och samordning av gruppens aktiva. Har en gedigen karriär som elitmångkampare under många år i bagaget med VM-deltagande som största merit. Har coachuppdrag i blågult för sjukampare.

Fredrik Wållgren. Planerar träningen tillsammans med Lisa. Gedigen friidrottsbakgrund som specialist på 400m häck med bl.a. deltagande på internationallea mästerskap.

Grengrupp Medel-/lång (800m + och hinder)

Anders Pihl - Grengruppsansvarig. Samordnar gruppens aktiva och tränare. Flitig veteranaktiv som är ett lysande exempel på att man kan utvecklas trots sen debutålder. Tävlar i det mesta men har löpning som specialintresse.

Magnus Warberg - Träningsansvarig. Ansvarar för träningsplaneringen för grengruppen. Utbildad i idrottsmedicin och pedagogik vid GIH vid sidan av egen medeldistanssatsning där han fortfarande är klubbrekordsinnehavare på flera distanser.
Olivier Johner. Har bakgrund som medeldistansare i Frankrike, som nu tagit en större aktiv roll som löptränare.

Grengrupp Hopp (höjd, stav, läng och tresteg)

Anders Egle - Grengruppsansvarig. Ansvarar för samordning av aktiva och samplanering mellan grenarna. Aktiv coach i längd och tresteg. 40 års friidrottande varav 30 som tränare med mångårig erfarenhet som gymnasiepedagog. Vurmar för gruppen, ser individen med ett öga för bra tekniskt utförande.

Ulrika Bengtsson - Höjdhopp. Ansvarig för höjdhopparna. KR-innehavare i grenen med 1.76 innan en olycka satte stopp för hoppandet.
Mikael Skager - Stavhopp. Ansvarig för stavhopparnas träning. Många års erfarenhet av stavhopp - både som elithoppare och som elittränare.

Grengrupp Kast (kula, diskus, slägga/vikt och spjut)

Henrik Klingener - Slägga/vikt. Aktiv coach i slägga/vikt, assisterande i övriga kastgrenar.

Intresserad av att börja träna med oss?

Fyll då i följande webformulär så kontaktar vi dig:

Intresseanmälan Provträning 17-19 år>

Samordnare Grengrupperna

Michael Pettersson, 0708 - 11 29 47

Sponsorer

Lerum Friidrott:

Md sl 8304 c pos r2 ppt
Md le logo 2020 rgb orange
Md logga alone 200x72
Stötta Lerum Friidrott när du näthandlar.
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub