Alexandra, Filip och Magnus är redo för Göteborgsvarvet!

Publicerad 2022-05-18 10:51
Img 1065
Filip under Lerumsloppet 2019 då han blev tvåa efter Medhane Tumzghi.
Bland de 43 000 löpare som är anmälda till världens största halvmara, springer 32 löpare i Lerum Friidrotts klubbdräkter. Vi har gjort en temperaturkoll på debutanten Alexandra Mbye, elitlöparen Filip Helmroth och elitveteranen Magnus Magnusson.

Alexandra debuterar

Senast i lördags debuterade 32-åriga Alexandra Mbye (fd Axell) på distansen 3000 m när damlaget vann den första seriematchen i division 2, västra. Då på tiden 11:43.07 utan någon bra planerad långspurt då hon inte hade koll på hur många varv det var kvar. Alexandra har tävlat för klubben sedan barnsben, men som ung handlade det mer om hopp- och sprintgrenar, medan hon på senare år har blivit mer av en långdistansare. Nu på lördag väntar alltså ytterligare en debut och då på de 21 km genom Göteborg, vilket Alexandra kommenterar så här:

- Ja, det blir första gången och det ska bli väldigt kul!

Hur har du förberett dig för detta?

- Jag har fått till en del kortare pass under vardagarna och då blir det ofta med löpvagn och något barn cyklandes bredvid. Sen har jag fått till ett längre distanspass under helgen.

Har du några tidsmål för helgens lopp?

- Jag hoppas och tror att jag kommer att kunna springa ner mot 1:30.

Är detta årets stora mål för dig?

Ja, fast jag anmälde mig i veckan också till Köpenhamn Halvmarathon som går i septemer, så då får jag chans att springa sträckan igen.

Stort lycka till!

Filip Helmroth: "Det får bära eller brista"

Om man går in och läser i listorna över klubbens topp 10 bästa resultat genom tiderna, så hittar vi 25-åriga Filip Helmroth på andra plats under grenen 21 km. Endast Mats Johansson har med sitt PB på 1:05.54 från 1990 sprungit snabbare än de 1:10.55 som Filip noterade 11 september i höstas under SM i Halvmarathon. Vi kunde också läsa om att han noterade ett nytt PB på 10.000m den 1:e maj på 31:51.24, även om han har sprungit något snabbare tidigare på inofficiella testlopp.

Trots fin tid för några veckor sedan har dock uppladdningen inte sett så bra ut för Filip som kommenterar sin start (för första gången i elitgruppen) på lördag så här:

- Rätt dålig uppladdning med mycket frånvaro i form av sjukdomar under april och maj tyvärr. Hade tidigare planer på att sikta på 1:10-1:11, men de har behövts justeras ner till mer rimliga förväntningar på sub 1:13. Tidigare PB på 1:10.55 lär bli svårt att nå, men kommer nog testa att gå ut hårt oavsett, så det får bära eller brista!

Stort lycka till!

Magnus Magnusson: "Renato Canovas filosofi ligger till grund för hur jag tränar"

Magnus Magnusson, 54, eller dubbel-Magnus som han också går under, är en landets bästa veteranlöpare som blev 2:a i klass M50 på VSM i halvmarathon 2021 när han sprang in på 1:20.33 i Nora 11 september i höstas. Han har ett personbästa på 1:16.48, som sattes för sju år sedan. Senast 1 maj visade han att han är att räkna med i veteransammanhang även i år, då han noterade nästpers på 34:58.9m, när han sprang 10 000m under DM på Slottsskogsvallen.

Hur känns det inför helgens start i Göteborgsvarvet?

- Jag hoppas det går bra, jag sprang ju på nästpers på 10 000m senast, vilket ger lite förhoppningar! Sen har träningen gått väldigt bra det senaste, men sen vet man inte hur det blir med pollen i luften, men blir det lite regn så är det nog ingen fara.

Hur har du förberett dig inför halvmaran?

- Jag har i princip kopierat Renato Canovas (erkänd italiensk långdistanscoach som legat bakom många kenyanska framgångar) filosofi. Den går förenklat ut på att man jobbar med de två kvaliteterna distans-uthållighet i ena ändan och sprint-styrka i andra ändan. Under uppbyggnadsperioden är det mer av sprint och styrka som sedan lättas upp när det blir tävlingssäong, då träningen blir mer tävlingslik.

Utöver egen träning skriver Magnus också program till några löpare och två av dessa som han vill lyfta fram är Björn Elfström och Niklas Rung:

- De har tränat riktigt bra och satt varenda pass i planeringen, så de kommer nog göra bra ifrån sig.

Senast du sprang halvmara var när du noterade 1:20.33 i höstas, kan du vara i närheten av de tiderna?

- Ja, det känns väldigt bra och jag har som mål att springa på 1:18 och skulle jag göra det skulle jag bli jättenöjd!

Vi ska försöka hjälpa dig med detta genom påhejning från våra vätskestationer vid Björngårdsvillan och på Östra Hamngatan.

- Ah, vad härligt! Även om jag är lite tunnelseende under tävling, så brukar jag höra hejaropen och det gör väldigt gott!

Stort lycka till!

Samtliga starter från Lerum Friidrott hittar du här när du skriver in Lerum Friidrott i sökningen.

Resultaten kommer sedan att publiceras här.

Ulf Gimlegård

Sponsorer

Lerum Friidrott:

Md sl 8304 c pos r2 ppt
Md le logo 2020 rgb orange
Md logga alone 200x72
Stötta Lerum Friidrott när du näthandlar.
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub